Accu-tips

Accu-tips

 

Vijf tips voor een gezonde accu!

#1 Let op de temperatuur

Niet alleen de mens, maar ook de accu is gevoelig voor koud en warm weer. Als u de accu op wilt laden breng deze dan eerst op kamertemperatuur. Als de deze te koud of te warm is zal hij niet laden. Het beste resultaat krijgt u bij een temperatuur tussen de 18 en 20 graden.

Houd er rekening mee dat bij lagere temperaturen het batterijpakket sneller leeg raakt. Ook neemt het opladen meer tijd in beslag.

Daarnaast zijn ook zeer hoge temperaturen niet goed voor uw accu. De batterij loopt dan snel leeg en verouderd in een rap tempo.

Grote temperatuurovergangen kunnen zorgen voor een sterk wisselende vullingsgraadindicatie, met name bij lage temperaturen en een lage vullingsgraad van de accu.

#2 ‘Train’ uw accu

U kunt de accucapaciteit bij een nieuwe E-bike opbouwen. Zorg ervoor dat u na het eerste gebruik vijf keer een leeg gereden accu volledig oplaadt. Hierdoor krijgt de accu zijn maximale capaciteit. Verder dient u bij het opladen eerst de lader aan te sluiten op de accu en daarna pas op het stroompunt.

U kunt gemakkelijk zien wanneer u accu (bijna) leeg is. Dan knippert er slecht één balkje op het display.

#3 Een volle accu is het halve werk

Het is belangrijk om in de gaten te houden hoe vol uw accu is. Mocht u de E-bike gebruiken voor een lange rit, zorg er dan voor dat u een volle accu heeft. Het batterijpakket hoeft niet leeg te zijn om opgeladen te worden.

Een lege accu (11 Ah) laadt in ongeveer 6 uur volledig op. Hoewel de accu een beveiliging heeft tegen het overladen is het niet verstandig om hem langer dan 24 uur aan de acculader te laten liggen.

#4 Kijk uit voor diepteontlading

Als u de accu niet gebruikt dan loopt deze na verloop van tijd vanzelf leeg. Dit proces heet ‘zelfontlading’. Een accu die leeg is en niet wordt opgeladen kan door zelfontlading binnen twee maanden een diepteontlading krijgen. Zo’n ontlading kan permanente schade veroorzaken aan het batterijpakket en valt niet onder de garantie.

U kunt schade voorkomen door elke maand uw accu minstens één uur op te laden.

#5 Pomp uw banden goed op

Ook uw banden kunnen invloed hebben op uw accu. Controleer regelmatig uw bandenspanning. Deze hoort maximaal 3,5 bar te zijn voor een optimale actieradius. Bovendien heeft u met een goede spanning een kleinere kans op een klapband en verslijt de band minder.